U ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op de ma-deuxieme-vie.com nieuwsbrief

Heeft u problemen met het lezen van deze e-mail? Bekijk de email in uw browser.
Niet meer geïnteresseerd
?
Direct afmelden.

Header ma-deuxieme-vie

Ma Deuxième Vie

In deze uitgave

 

Van de redactie.

Het nieuwe jaar is al weer een paar weken oud en de feestelijkheden allemaal weer vergeten. Tijd om over te gaan tot de orde van de dag.

Samen met u gaan we weer kijken hoe de stand van zaken is tijdens deze koude wintermaanden.

We zien in ieder geval dat de economie zich langzaam aan het herstellen is. Winkelverkopen stijgen en de huizenmarkt begint zich te herstellen.

Bent u al op de hoogte van de laatste pensioen ontwikkelingen in Nederland. De regering heeft een nieuwe regelgeving opgesteld. Maak kennis met de nieuwe teleurstellingen.

We halen weer twee opmerkelijke Franse persoonlijkheden voor het voetlicht. Simone Veil en Thomas Piketty. Wie ze zijn en wat ze betekenen kunt u in deze nieuwsbrief vinden.

Plannen aan het maken voor de vakantie naar Frankrijk? Of toch te duur? Dat hoeft niet. We hebben een paar leuke tips voor u.

De Belgische TV gaat het concept van Ik Vertrek over nemen. Weellicht kunt u hier uw medewerking aan verlenen.

Lees hoe de burgemeester van Champlan zich vreselijk belachelijk kon maken door een begrafenis van een baby’tje te verbieden.

Hulp en persoonlijke assistentie nodig in Frankrijk? Kijk naar het succesverhaal van Linda Madini en haar bedrijf LVFrance.

Van bier drinken kun je intelligent worden, en van lekker eten dik, behalve als het gezond is. Dus dit keer een heerlijke vissoep.

We wensen u weer veel leesplezier.

Consumentenvertrouwen herstelt langzaam.

Dat het consumentenvertrouwen langzaam aan het herstellen is, is duidelijk. In de eerste plaats is dat te zien aan het stijgende aantal winkelverkopen in de eurozone. Als we afgaan op de laatst bekendgemaakte cijfers, zien we dat verkopen in de maand november van 2014 met 0,6% zijn gestegen ten opzichte van oktober. De toename is 0,2% hoger dan de verwachting was.

Daardoor was november de tweede maand op rij waarin de detailhandel in de eurolanden de verkoop zag toenemen. In oktober werd ook al een stijging van 0,6% vastgesteld.

Ook op de woningmarkt gaat het steeds beter. Nederlandse makelaars aangesloten bij de NVM zagen de verkoop van woningen maar liefst met 41% oplopen. Dat is de hoogste stijging sinds het begin van de crisis in 2008.

Is dit een teken aan de wand? Niet helemaal. Omdat in de afgelopen jaren veel mensen het kopen van een huis hebben uitgesteld, is er nu sprake van een inhaalslag. Maar een goed signaal is het wel.

En hoe is het in Frankrijk? De gemiddelde prijs van onroerend goed in Frankrijk is met 2% gedaald. Maar nog steeds te veel verkopers blijven vasthouden aan het prijsniveau van 2008. Dat geldt overigens niet voor alle regio’s. In sommige regio’s zijn de prijzen gelijk gebleven, terwijl in andere regio’s een forse daling van de prijs van woningen is te zien. In Pays-de-Loire daalden de prijzen met 7,8%. In Basse-Normandie zakten ze met 6,4% en in Franche-Comté werd een verlaging van 7,7% waar genomen.

In Picardië, Lorraine en Languedoc-Roussillon daalde de prijzen met minst met respectievelijk 0,4 – 1,2 en 2,0%

Toch zijn het aantal verkopen licht gestegen. Dat heeft vermoedelijk te maken de lage rente en de daardoor goedkopere hypotheken.

Frankrijk heeft het momenteel economisch erg moeilijk. Het wachten is op de overheid die met bepaalde maatregelen de woningmarkt een positieve impuls zou kunnen geven.

Hoe zit het eigenlijk met uw pensioen?

Voor het zoveelste jaar op rij groeit uw met zorg opgebouwde pensioen niet mee met de loonontwikkeling in Nederland. Wel is de regelgeving weer eens aangepast. Wij hebben het ABP als voorbeeld genomen om te duiden hoe het nu precies zit.

Er is geen pensioenopbouw bij inkomen boven € 100.000.

Als u jaarlijks meer dan € 100.000 bruto verdient, dan bouwt u met uw ABP-pensioenregeling over het brutosalaris boven die € 100.000 geen ouderdoms- en nabestaandenpensioen meer op. Over dat deel betaalt u dan ook geen premie meer.

De premies worden lager.

U gaat vanaf 2015 minder premie betalen voor uw ouderdoms- en nabestaandenpensioen. De premie daalt naar 20,5% van uw pensioengevend salaris. Wel na aftrek van de franchise. De franchise is het deel van uw salaris waarover u geen pensioen opbouwt en dus ook geen premie betaalt. Voor dat deel krijgt u namelijk vanaf het ingaan van uw pensioenleeftijd uw AOW.

In 2014 was de premie 26,9%. Dat de premie daalt heeft te maken met het feit dat de herstelopslag komt te vervallen.

Het pensioen groet niet mee met de lonen.

Uw (opgebouwde) pensioen groeit in 2015 niet mee met de lonen. De financiële positie van het ABP in 2014 was niet voldoende om de pensioenen te indexeren. Op de peildatum op 31 oktober 2014 was de dekkingsgraad 102,3%. Om de pensioenen te kunnen indexeren moest de dekkingsgraad op dat moment minstens 104,2% zijn.

De gemiddelde loonontwikkeling bij de overheid en in het onderwijs was in 2014 0,63%. De totale gemiste indexatie over het aantal jaren waarin geen indexatie van de pensioen werd toegepast kwam aan het einde van 2014 uit op bijna 10%.

Wilt u het hele verhaal lezen kijk dan op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/23/1625/0/speciale-aandachtspunten-de-geschiedenis-van-uw-pensioen-en-veranderingen

 


Respect voor de oudjes.

In Nice is er alle reden voor gepaste trots. De in deze stad geboren Simone Veil is opnieuw (of eigenlijk nog steeds) uitgeroepen tot de meest bewonderde vrouw van Frankrijk. Althans, als je het begrip “personalité préférée” mag omschrijven of kunt benaderen als bewonderd persoon.

Hoe dan ook, twee keer per jaar wordt er een representatief onderzoek onder de Fransen uitgevoerd naar wie, in hun waarneming, de personalités préféréers zijn. Bij de vrouwen won de inmiddels 87 jarige Simone Veil opnieuw.

Ze overleefde de concentratiekampen Auschwitz en Bergen-Belsen. Een geluk dat haar moeder werd onthouden. Ze werd minister van volksgezondheid. Tijdens dit mandaat kreeg zij in 1975 abortus in Frankrijk gelegaliseerd.

Van 1979 tot 1982 was zij de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement. Sinds 2008 is zij lid van de Académie Française.

Une Grande Dame, zoveel is zeker. En haar uitverkiezing zegt misschien ook wel iets meer over de uitzonderlijke klasse van Frankrijk en de Fransen. Ze kiezen voor een hoog bejaarde vrouw die nauwelijks aan het publieke debat deelneemt in dit vluchtig tijdperk van snelle sociale media, roddelpers paparazzi en vlieggewicht starlets. Knap dat de Fransen door dit alles heenkijken en Veil de hoogste waardering geven.

De “exception francaise” of de “civilitation francaise”…

Overigens, de meest geliefde Franse Monsieur is zanger-componist Jean-Jacques Goldman. Ook niet de minste. De twee plaats is voor Omar Sy, de acteur die beroemd werd me door de film l’Intouchable.

Meer namen? Nicolas Sarkozy finishte als 47ste, een half jaar geleden nog op plaats 29(!). President Hollande haalde plaats 48, nipt voor zijn ex en moeder van zijn vier kinderen. Milieu minister Ségolène Royal haalde dit keer als nummer 49 de eindstreep.

Bron: Renée Vonk-Hagtingius

Piketty, de man die de president voor schut zet.

In 2012 publiceerde de Franse Thomas Piketty zijn boek : Het Kapitaal in de 21ste Eeuw. Het boek werd een hype tal van herdrukken volgden.

Piketty, een Franse econoom, stelt in zijn boek de ongelijkheid tussen arm en rijk aan de kaak. Daarbij prikt jij met een beschuldigende vinger naar de huidige politieke macht. Zijn kritiek is niet mals.

Hoewel niet echt politiek geëngageerd, schreef hij samen met collega’s in 2012 een opiniestuk waarin ze de kandidatuur van François Hollande ondersteunden. Echter, vanwege het, volgens Piketty aantoonbare wanbeleid van Hollande heeft hij zich intussen volledig van hem gedistantieerd. “De mate waarin de president zijn economisch beleid improviseert is verbijsterend”, zei Piketty in 2014 tegen de Franse krant Le Monde.

Om die reden getuigd het van extra lef om zijn oude “vriend” voor schut te zetten. Onlangs werd hij voorgedragen om lid te worden van de hoogste Franse Orde: het Légion d’Honneur. Om principiele redenen weigerde hij deze eer, die bijna gelijk staat aan heiligschennis.

Volgens ons in Piketty een waar man van eer.

Meer over hem weten? http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/1627/0/over-frankrijk-beroemde-en-vermaarde-fransen-thomas-piketty-een-man-met-lef-en-principes

Voor een redelijke prijs op vakantie?

De tijd om je te gaan oriënteren op de aankomende zomervakantie breekt weer aan. Tal van websites van Casamundo, HomeAway of BelleVilla worden bezocht. Leuke woningen worden aangeboden en bekeken, maar vaak is de prijs toch net iets te hoog.

Toch hoeft de prijs geen belemmering te zijn als je maar weet waar je moet zoeken. Op onze site staat een aanbod van vakantiewoningen. Het aanbod is niet groot, maar het zijn wel adressen waar we onze hand voor in het vuur willen steken.

De verhuurprijzen liggen allemaal in de buurt van de € 250,- per week met één uitschieter naar € 450,-.

Op de meeste plaatsen kunt u uw hond, zonder bijbetaling meenemen. Een aantal van de aanbieders zijn Nederlandse eigenaren. Dat maakt het communiceren alleen maar makkelijker.

Zijn het leuke huisjes? De beschrijvingen spreken voor zich. U kunt het aanbod zien op: http://ma-deuxieme-vie.com/huizen/index.php?requery=Gites%20Frankrijk

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via ons contactformulier. Bij een boeking krijgt u van ons gratis de Normandie Reisgids opgestuurd om u al vast voor te bereiden op een heerlijke vakantie.

“Ik Vertrek” op Vlaamse TV.

De Vlaamse tak van de Endemolgroep is momenteel bezig met de voorbereiding van een Vlaamse versie van het succesvolle Nederlandse televisieprogramma ‘Ik Vertrek’

VTM zoekt dit programma mensen die van plan zijn om binnen het jaar naar het buitenland verhuizen om zich daar definitief te vestigen, om een bedrijf te starten of om er te gaan werken.

In het programma worden potentiele Vlaamse emigranten op een respectvolle manier geportretteerd vanaf het moment van vertrek naar het buitenland tot aan het moment waarop ze zijn geïnstalleerd en beginnen aan hun nieuwe leven. Daarnaast worden zij nog een jaar lang op afgesproken momenten gevolgd om zo een compleet beeld te krijgen van wat een definitief vertrek naar het buitenland tot gevolg kan hebben.

Maar meer nog wil men met de Vlaamse versie van ‘Ik Vertrek’ een positief beeld schetsen van ondernemende Vlamingen die zich waar ook ter wereld gevestigd hebben.

Is dit voor u een uitdaging? Of kent u iemand die definitief naar het buitenland gaat vertrekken, aarzel dan niet en neem contact op metinfo@ma-deuxieme-vie.com

Verdraagzaam? Dus weigeren een Roma peuter te begraven.

Champlan is een kleine gemeente in het departement Essonne., een kleine 18 kilometer te zuiden van Parijs. De burgemeester is Christian Leclerc. Met haar 2.500 inwoners stelt het stadje eigenlijk niets voor. Toch heeft deze gemeente kans gezien zich behoorlijk (of onbehoorlijk) op de kaart te zetten.

De Franse adviseur voor de mensenrechten gaat onderzoeken of de burgemeester van Champlan wel correct heeft gehandeld in de zaak rond een overleden Roma-baby.

De tweeëneenhalf maand oude Maria-Francesca overleed in de nacht van 25 december aan wiegendood. Volgens een locale vereniging van mensen die solidair zijn met burgemeester Leclerc het meisje in zijn gemeente te laten begraven.

Volgens Franse media zou Leclerc hebben gezegd dat zijn voorkeur uitgaat naar het begraven van mensen in zijn stad als ze daar ook belastingen betalen.

Zelf ontkende dat hij geweigerd zou hebben Marie-Francesca te laten begraven in Champlan. Volgens de burgemeester heeft hij zich daar geen moment tegen verzet. Zijn woorden zouden uit zijn verband zijn gerukt.

De Franse mensenrechtenadviseur heeft nu de zaak in onderzoek.

Hoe zat het ook al weer met verdraagzaamheid en gelijke rechten? Oh ja, “Je Suis!”.

LVFrance = Linda Madini = LVFrance

Ooit kom je mensen tegen waar je later van zegt CHAPEAU. Linda Madini is zo’n vrouw.

Hoewel iedereen dacht dat ze een glanzende carrière in de muziek tegemoet zou gaan, pakte alles heel anders uit. Stond ze ooit in de Canergie Hall een koor van 200 personen te dirigeren, het lot besliste anders. Ze vond haar grote liefde en reisde hem achterna naar het zuiden van Frankrijk.

Ze begon te werken voor een aantal makelaarskantoren. Vooral vanwege haar uitgebreide talenkennis werd ze vaak ingezet.

Na verkopen werd ze, juist vanwege haar vloeiende kennis van het Frans, Engels, Duits en natuurlijk Nederlands regelmatig bezocht door kopers die ze had geassisteerd. Steeds kwamen ze bij Linda met de meest uiteenlopende vragen.

Problemen met een verbouwing, aansluiting op het elektranetwerk, het aanvragen van een vergunning of problemen met internet. Steeds vaker wisten mensen haar te vinden.

Dat heeft er toe geleid dat Linda enige tijd geleden een eigen bedrijf heeft opgestart. LVFrance.

LVFrance is uw persoonlijke assistent tijdens uw verblijf in Frankrijk en staat voor Live of Virtual.

Wat kan LVFrance voor u betekenen? Stel, u bent op vakantie of u heeft een (tweede) huis in Frankrijk. Dan wilt u genieten van uw vrije tijd of van het mooie weer. Maar toch ontkomt u er niet aan dat er allerlei zaken te regelen zijn. Er moeten formulieren worden ingevuld, er moet gebeld worden naar de telefoondienst voor een storing, er is een bezoek gepland aan de gemeente. Maar ook het organiseren van zomerverhuur, het zoeken van een goeie artisan of een spoedgeval voor de dokter of tandarts.

In uw beste Frans komt u er niet uit. Als persoonlijk assistent kan Linda u helpen en u heel efficiënt van dienst zijn. Haar diensten kunnen variëren van telefoontjes plegen en in opdracht informatie inwinnen tot persoonlijke begeleiding.

Het voordeel van die persoonlijke assistentie is dat u naar behoefte contact op kunt nemen en u slechts de uren betaalt die nodig zijn voor optimale ondersteuning.

Bezoek daarom haar website voor meer informatie: http://lvfrance.nl

 

 

Verstand komt met de biertjes.

Wie op een zonnig terrasje aan een heerlijk gekoeld biertje zit te nippen heeft een verstandige keus gemaakt. Als je zo’n 8.000 pilsjes achterover hebt geslagen, wordt slimmer!

Er is onderzoek uitgevoerd op muizen en wat blijkt? De diertjes werden slimmer naarmate ze meer xanthohumol opnamen. Deze stof zit onder meer in hop, een van de hoofdbestanddelen van bier.

Wat wel jammer is, is dat er een enorme hoeveelheid xanthohumol nodig is voor het effect merkbaar is. Je zou totaal 2.000 liter bier naar binnen moeten laten lopen voor je enig effect ziet. Dat komt ongeveer overeen met 8.000 gele rakkers,

Trouwens, wist u dat er in Frankrijk ook uitstekend bier wordt gebrouwen? Lees meer op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/31/366/0/culinair-biertje

La Cotriade d’Armor.

Voor het recept hebben we gekozen voor een bijna vergeten maaltijd. La Cotriade d’Armor is een heerlijke vissoep en werd in de negentiende en aan het begin van de twintigste eeuw door de vissers aan boord van hun schepen gekookt.

In hun soep werd vis die die dag gevangen was verwerkt. Dat kon dus van alles zijn. Niet alleen vis, maar ook schelpen en schaaldieren.

Eigenlijk was het een simpel , maar heel voedzaam recept waarbij de soep dik werd gemaakt met aardappel en opgediend met brood.

Bij de modernisering van de vissersvloot, met een ruimer kombuis en ingebouwde koelkasten, verdween dit “armeluiseten”.

Toch sloeg in Normandië het verlangen naar de goeie ouwe tijd toe. Op culinair gebied ging men op zoek naar de lekkere dingen van vroeger. De vissoep, de Cotriade d’Armor is zo’n overblijfsel.

De moeite van het maken en eten meer dan waard. Wilt u het recept bereiden? Kijk dan op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/31/1628/0/culinair-normandische-recepten-la-cotriade-darmor

Facebook & twitter

Ma-Deuxième-Vie is prominent aanwezig op Facebook met een eigen pagina. Regelmatig sturen wij, naast onze periodieke nieuwsbrief, actueel nieuws en wetenwaardigheden de wereld in via dit medium.
Zoek ons op op Facebook en like onze pagina. U bent dan veel sneller op de hoogte van het laatste nieuws uit Frankrijk.

Zo kunt u ons ook vinden op Twitter. See you there?


Wijsheid van de maand