U ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op de ma-deuxieme-vie.com nieuwsbrief

Heeft u problemen met het lezen van deze e-mail? Bekijk de email in uw browser.
Niet meer geïnteresseerd
?
Direct afmelden.

Header ma-deuxieme-vie

Ma Deuxième Vie

In deze uitgave

 

Van de redactie.

Hartelijk welkom op wat intussen al onze 31ste nieuwsbrief is. We zijn gelukkig met de inmiddels al meer dan 1.000 abonnees. Hieruit blijkt dat u deze inspanning van onze kant op prijs stelt. Wij zullen u, ook in de toekomst, niet teleurstellen.

Waar hebben we het deze keer over?

We gaan eerst weer eens kijken naar onze portemonnee. Europa is in de ban van de deflatie. Wat betekent dat voor uw boodschappenkarretje.

Eindelijk gebeurt er iets met die gehate plus value, de extra belasting op de verkoop van uw huis in Frankrijk. Europa heeft ingegrepen en die taks als niet wettig verklaard en dus verboden.

Nog meer over centen! Al eens gehoord van het internationaal testament? Kan veel geld besparen.

En dan, België besloot een nieuwe munt te slaan vanwege de herdenking van de slag bij Waterloo. Gaat het door? Frankrijk ziet het anders.

Zijn de grote winkelketens over hun hoogtepunt heen en is het internetshoppen op een punt aangekomen dat we daar massaal gebruik van gaan maken? Volgens ons is dit het begin van de terugkeer van de kleine gezellige winkeltjes.

Wij duiken in de pers en zien dat de Franse televisiezenders zich geviseerd voelen door de Franse mediawaakhond. En ook uit de krant, de Mont Saint-Michel is opnieuw het middelpunt van de vraag wie er de baas over mag spelen. Normandië of Bretagne.

Normandië vertegenwoordigen in het buitenland kan een gevaarlijke onderneming zijn. Lees en huiver bij het verhaal van onze vriend Jacky Pautonnier.

Ook zien we dat bij Parijs het graf van een stinkend rijke Keltische prins is opgegraven. Cultuur en historie snuiven dus.

Hoe zit het met de bouw? Heeft u problemen met een aannemer, zeker lezen dan. Ook staan er in Frankrijk veranderingen met betrekking tot het beheer van de tolwegen op stapel.

Tenslotte, voor de smulpapen onder u, Nederlandse kaas is beter dan sommige Franse soortgenoten en gaan we binnenkort eindelijk afscheid nemen van de gefokte Foie Gras?

We wensen u weer veel leesplezier.

Gaan we er op voorruit?

Het leven in de eurolanden is in januari opnieuw goedkoper geworden. Goederen en diensten waren gemiddeld 0,6 procent goedkoper dan in januari 2014, meldde Europees statistiekbureau Eurostat afgelopen maand op basis van een eerste schatting.

De aanhoudende prijsdalingen (deflatie) in de eurozone waren daarmee sterker dan in december, toen de prijzen met 0,2 procent zakten. Het lagere prijspeil werd vooral veroorzaakt door de daling van de olieprijs. Energie was daardoor bijna 9 procent goedkoper dan een jaar eerder. Voedings- en genotsmiddelen kostten een fractie minder dan in januari vorig jaar.

De dalende prijzen voeden de vrees voor structurele deflatie. Dan raken dalende prijzen zo verankerd in de economie dat de loonontwikkeling erop wordt afgestemd, waardoor lonen dalen en de consumenten bestedingen gaan uitstellen. Daarbij wordt het voor mensen met schulden steeds moeilijker om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.

Beweging

Voor een duidelijker beeld van de prijsontwikkeling worden de beweeglijke prijzen van voedingsmiddelen en energie vaak buiten beschouwing gelaten. Deze zogeheten kerninflatie zakte in januari van 0,7 naar 0,6 procent. Die graadmeter bleef de voorgaande drie maanden stabiel.

Eurostat geeft bij de eerste raming geen cijfers van afzonderlijke landen. Donderdag bleek uit een eerste schatting van het Duitse statistiekbureau wel dat de prijzen in Duitsland in januari met 0,3 procent zijn gedaald.

De prijzen gaan in Zuid-Europa harder omlaag dan in het noorden. In Spanje wordt het leven al sinds de zomer goedkoper en nam de deflatie deze maand toe tot 1,5 procent.

Meer economisch nieuws? Kijk op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/50/1533/0/werken-en-ondernemen-in-frankrijk-de-franse-economie

EU grijpt in bij Franse taks op verkoop tweede huis.

De zware belasting die een buitenlander moet betalen bij de verkoop op zijn woning is voor meer dan de helft in strijd met de EU wetgeving. Het Europese Hof van Justitie heeft dat bepaald. De Franse regering moet het opgelegde bedrag terug betalen aan de klagers.

In augustus 2012 heeft Frankrijk een extra heffing ingevoerd om niet ingezetenen met een tweede huis in Frankrijk net zo zwaar te belasten bij de verkoop van een huis als Franse ingezetenen. De zo bekritiseerde heffing sociale lasten in de Plus-Value bij verkoop van huizen in Frankrijk door buitenlanders.

Als een huis werd verkocht en meer opleverde dan wat de aankoopprijs was, moest de verkoper 34,5% over de winst betalen, waarvan 15,5% aan sociale lasten.

Voor augustus 2012 betaalden niet ingezetenen al 19% vermogensbelasting. Maar er werden geen sociale lasten in rekening gebracht. De truc van de Franse regering om de verkopers naast die 19% ook nog een extra te belasten met die 15,5% is dus onwettig volgens het Europese Hof.

Tientallen Nederlanders hadden bezwaar tegen deze regel aangetekend.

Deze uitspraak zal de Franse staat honderden miljoenen gaan kosten. Verkopers die er van overtuigd zijn onterecht 15,5% over de meerwaarde te hebben betaald kunnen nog een bezwaarschift indienen als hun huis na 1 januari 2013 in verkocht.

Bron: Telegraaf

Voor meer zaken die u zou moeten weten, kijk op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/23/0/0/speciale-aandachtspunten

Met het internationale testament veel ergernis voorkomen.

Met het nieuwe internationale testament heeft u in principe geen buitenlandse notaris meer nodig bij de afwikkeling van uw erfenis.

Vanaf 17 augustus 2015 is het voor Nederlanders met een (tweede) huis in Frankrijk een stuk makkelijker en goedkoper om de Franse erfenis af te wikkelen. Op die datum treedt de Europese erfrechtverordering in werking. Vanaf dan geldt voor iedereen in Europa hetzelfde erfrecht, namelijk het erfrecht van het land waar men woonde op het moment van overlijden.

Woon je in Frankrijk, dan is het Franse erfrecht van toepassing op de hele nalatenschap. Is dat niet wat je wilt, dan kun je kiezen voor een ander erfrecht, dus ook het erfrecht van het land van je nationaliteit. De keuze beperkt zich niet alleen tot het toepasselijk erfrecht. Je kunt ook kiezen in welk land de erfenis moet worden afgewikkeld. Met name dat laatste biedt enorme voordelen.

Mw. Mr. Monique Rombouts, Frankrijknotaris vertelt u er alles over op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/20/139/1131/bij-erfrecht-geen-buitenlandse-notaris-meer-nodig

Frankrijk wil geen Leeuw van Waterloo op eurostuk

Een nieuw ontwerp voor een stuk van twee euro zaait verdeeldheid in Brussel. Wat is er aan de hand? Op 18 juni 1815 werd in Waterloo hevig gevochten tussen het leger van Napoleon Bonaparte en een combinatie van enerzijds Britse en Nederlandse en anderzijds Hannoverse en Pruisische legers. Om de 200ste verjaardag van die slag te herdenken, werd door België een nieuw stuk van twee euro ontworpen.

Maar daar is niet iedereen even blij mee. Zo drukt Frankrijk in een brief aan de Europese Raad zijn bezorgdheid uit dat de munt een ‘negatief symbool’ is voor ‘een fractie van de Europese bevolking’. Volgens het land zou de Leeuw van Waterloo vijandige reacties kunnen uitlokken en uiteindelijk zelfs de ‘eurozone ondermijnen’.

Het is nu eerst aan ons land om te beslissen of het ontwerp al dan niet ingetrokken of gewijzigd wordt. Doet België dat niet, dan mogen alle landen van de eurozone stemmen over of de nieuwe euromunt geslagen moet worden of niet.

De Koninklijke Munt van België had al 180.000 munten geslagen en verpakt, maar werd nu gevraagd om ze niet in omloop te brengen. Deed dat land dat niet, dan zou er een stemronde volgen met alle landen van de eurozone.

Zover kwam het evenwel niet. Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, zegt immers dat gehoor zal gegeven worden aan de Franse wens.

Verzamelaars hoeven evenwel niet te treuren, want er zal een ander soort herdenkingsmunt in oploop gebracht worden, 'met een speciale waarde die niet voorkomt in het normale betalingscircuit'. Omdat het dan niet gaat over een munt met een nominale waarde, zal Frankrijk zich niet kunnen verzetten.

De toekomst van de kleine winkeltjes

De toekomst van de kleine winkeltjesJe gooit een partij eenheidsworst in een hal. Je plakt er een sticker op. Je zet er een 16-jarige bij die niets over je producten kan vertellen en bovendien geen verstand heeft van mensen. Vervolgens ga je failliet en wijt je het aan de economische omstandigheden. Dat is retail anno 2015.

Als het faillissement van Schoenenreus en House of Shoes iets duidelijk maakt, dan is het dat het winkelend publiek in de fysieke retail klaar is met zielloze meuk. Dat kan altijd goedkoper en kopen we bij voorkeur online. In China. Zonder verzendkosten. Detailhandel gaat door een dal omdat Internet simpelweg over robots beschikt die geen fout maken en daarom beter is in het emotieloos bedienen van koopvee.

Maar Primark en Action dan? Succesformules zeggen retailgoeroe’s. Onzin. Dit soort meuk-winkels zijn relevant totdat de Internet-formules de laatste kreukels uit hun online model hebben gestreken. Troeppooiers gaan binnen een jaar of 5 ten onder aan gratis bezorging op de dag van aankoop, 3D scanners voor het opmeten van maten en hologrammen voor een presentatie van het gekochte goed. We lachen (ex) communistische landen uit om hun door de overheid gerunde zielloze warenhuizen, maar zien niet in dat we de markt hier dezelfde situatie hebben helpen creëren en daarmee zelf complete binnensteden hebben vernachelt.

En nu wordt er geruimd in retail. Grote zielloze formules gaan stuk. Afgelopen weken dus een paar schoenenboeren zonder toegevoegde waarde, binnenkort gevolgd door Hema, V&D en Miss Etam. Wat overblijft zijn kleinere winkelgebieden met sfeer, vol kleinschalige winkels waar het personeel het verschil maakt. Winkelbediende – net als horecamedewerker – wordt weer een functie waar je iets voor moet kunnen. Je moet mensen begrijpen, helder kunnen communiceren en het nodige van je product weten. In schoenenwinkels gaan we weer een wreef en de breedte van de voet opmeten. We gaan terug naar waar de retail vandaan komt. Detail wordt weer het belangrijkste onderdeel van de detailhandel. De binnensteden en winkelcentra worden weer gezellig en intiem en men kent je naam weer, zowel in Nederland als in Frankrijk.

Geheid, wedden?

Grootste media vormen één front tegen Franse mediaregulator

De journalistiek in Frankrijk is ‘bedreigd’. Dat zeggen althans de verantwoordelijken van de grootste audiovisuele media van het land in een reactie op eerdere verklaringen van de Franse mediaregulator Conseil Superieur de l’Audiovisuel (CSA).

De CSA heeft meegedeeld 21 “ernstige tekortkomingen” en nog eens 15 ‘mindere ernstige’ tekortkomingen te hebben vastgesteld bij de verslaggeving over de aanslagen van begin januari in Parijs. In totaal werden 36 waarschuwingen verstuurd aan 16 media. Volgens de CSA zouden de radio- en televisiezenders in Frankrijk tijdens hun live berichtgeving informatie hebben vrijgegeven die het leven van de gijzelaars in gevaar bracht.

De directie van de geviseerde redacties beschuldigen de CSA er in een gezamenlijke open brief van het werk van de redacties en de bijna gehele radio- en televisiewereld in diskrediet te brengen. “De CSA verwijt ons onder andere de openbare orde in gevaar te hebben gebracht en het risico te hebben genomen om de spanningen binnen de bevolking aan te wakkeren. Wij betwisten dat”, aldus de top van de televisiezenders TF1, France 2, France 3, France 24, BFMTV, Itélé, LCI en Euronews en van de radiozenders France Inter, France Info, RTL, Europe 1, RMC en RFI.

“In welke andere grote democratie verwijt men audiovisuele media dat ze live verslag uitbrengen?”, luidt het verder in de open brief. De audiovisuele media vrezen tot slot dat de beslissing van de CSA er in de toekomst mogelijk toe zal leiden dat media zullen moeten kiezen tussen censureren of een sanctie krijgen.

Hoezo vrijheid van meningsuiting?

Meer weten over de Franse media: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/23/0/over-frankrijk-media

Strijd om de Mont Saint-Michel opnieuw losgebarsten.

De afgelopen dagen heeft de kust van Normandië en Bretagne te maken gehad met extreem hoog water. Hoe dit precies veroorzaakt werd en wat de resultaten waren vindt u hier: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/12/0/1140/Extreem-verschil-tussen-hoog--en-laagwater-langs-de-kust-van-Cotentin-en-in-het-Kanaal.

Maar er iets veel meer ingrijpends gebeurd. Normandië en Bretagne hebben al vele jaren onenigheid over de vraag tot welke regio dit wonder in de zee behoort. Tijdens de extreem hoge waterstanden is de berg losgekomen van de zeebodum en afgedreven richting Bretagne waar het in de wateren nabij Saint-Malo terecht is gekomen.

Intussen hebben een aantal sleepboten zich vast kunnen maken aan de rots en houden alles op zijn plaats, hoewel het er op lijkt dat de hele massa naar haar oorspronkelijke plaats wordt terug gesleept.

Er is inmiddels een helikopter op de Mont geland met daarin een Bretonse delegatie. Deze verkondigde met klem dat de Mont al uren op drift was. “De berg bevindt zich in Bretons water en zal daar blijven. Wij hebben hem stevig verankerd en gestabiliseerd. Dat blijft zo”, volgens Arthur Pendegerm.

Gevreesd wordt dat een nieuwe emotionele storm zal losbreken, te vergelijken met die van 1999, toen Normandiërs en Bretoenen met elkaar op de vuist gingen over de vraag tot welke regio de Mont Saint-Michel zou toebehoren.

Alles over de Mont Saint-Michel: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/18/57/202/de-abdij-van-mont-saint-michel

Jacky in elkaar geslagen om zijn hoed.

Jacky Pautonnier is een 54 jarige Normandier die er zijn levenswerk van heeft gemaakt Normandië bekender te maken in Groot Brittannië. Hij woont en leeft in London en organiseert daar talloze succesvolle evenementen.

Jacky is daarbij altijd op een speciale manier gekleed. Lange jas en een top-hat.

Onlangs stond hij te wachten op station Catford Bridge in zuidoost Londen. Daar werd hij aangesproken door een drietal jonge gasten. Een van hen wilde perse de hoed van Jacky passen.

Toen hij dat weigerde werd er geen moment nagedacht en Jacky werd op het perron in elkaar geslagen.

Hij werd na de knokpartij opgenomen in het ziekenhuis met diverse breuken in zijn gezicht en kneuzingen over zijn lichaam opgenomen in het ziekenhuis. Zijn hoge hoed is gestolen.

Je zult maar ambassadeur voor Normandië zijn. Een levensbedreigend beroep.

Koninklijk graf van steenrijke Keltische prins ontdekt

Franse archeologen hebben ten oosten van Parijs een prachtig bewaard koninklijk graf ontdekt uit de oudere pre-Romeinse IJzertijd.

Tijdens opgravingswerken in het stadje Lavau op minder dan 200 kilometer van Parijs, troffen de archeologen op de site van een monumentale grafheuvel artefacten aan van begin de 5e eeuw v. C.. Dat deelde het Nationaal Archeologisch Instituut Inrap (Institut national de recherches archéologiques préventives) donderdag mee.

Het gaat om een graf van 14 vierkante meter De gebruiksvoorwerpen in het graf, die eerst werden aangetroffen in een 14 vierkante meter grote ruimte waar de overledene en zijn strijdwagen waren bijgezet, behoren tot de Keltische volkeren van de Halstatt-cultuur uit de vroege IJzertijd. Een grote bronzen ketel van één meter diameter met handvaten staat centraal in de kamer, waar ook vazen en potten met Griekse en Etruskische versieringen staan.

Een van de keramische vazen stelt de Griekse god Dionysus die onder een wijnrank ligt voor een vrouwelijke figuur, in een stijl die typisch is voor overvloedige koninklijke banketten.

“Zelfs in de rijkste graven van Griekenland hebben we nooit dergelijke objecten gevonden”, zei Inrap-directrice Dominique Garcia, die benadrukt dat de kwaliteit van de materialen goed is geconserveerd. Tijdens de late 6e en vroege 5e eeuw v.C., hadden Griekse en Etruskische reizende handelaars grote invloed op de Keltische volkeren. Ze richtten toen ook stadstaten op in Frankrijk en Italië.

Omdat het geslacht van de persoon in het graf niet is gekend, denken de archeologen dat het om een prins gaat, omdat naast zijn stoffelijk overschot een bronzen dolk werd aangetroffen. Andere, oudere graven werden eerder al op dezelfde site uitgegraven, waarvan er sommige dateren van 1.400 v.C.

Voor meer informatie over de geschiedenis van Frankrijk: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/0/0/over-frankrijk

Bron: De Standaard

Foto: Denis Gliksman

Problemen met de verbouwing.

We willen wijzen op een in Frankrijk niet helemaal onbekend fenomeen. Je zit midden in je verbouwing en plotseling komt de aannemer niet meer opdagen. Hij denkt dat hij klaar is, maar veel van het afgesproken werk is niet gedaan.

Wat kun je hier tegen doen?

Gelukkig voorziet de Franse wetgever in dit soort zaken. Er liggen een aantal wegen open om uw gelijk te halen en de aannemer te dwingen zijn werk af te maken of, om het op zijn kosten, door een andere aannemer af te laten maken. Daarbij kan de aannemer tot een aanzienlijke boete worden veroordeeld. Hoe? Lees meer op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/34/1634/0/uw-nieuwe-franse-woning-problemen-met-de-verbouwing-de-aannemer-houdt-zich-niet-aan-zijn-woord

Franse tolwegen

In Frankrijk wordt op de meeste autosnelwegen “peage” geheven. In ruil voor de betaalde tol hoeven de particuliere autobezitters in Frankrijk geen wegenbelasting te betalen. De prijs die u voor gebruik van de tolweg betaalt hangt af van de plaats waar u de tolweg oprijdt en weer verlaat.

Alle tolwegen in Frankrijk zijn inmiddels geprivatiseerd. Hierin komt waarschijnlijk verandering.

De premier van Frankrijk, Manual Valls, heeft nu een werkgroep opgericht die de opdracht heeft de toekomst van de snelwegconcessies te onderzoeken. Het Franse parlement krijgt aan het einde van 1915 de voorstellen van de commissie aangeboden.

De Franse regering is vastbesloten de concessies te herzien. De Franse rekenkamer en de mededingingsautoriteit hebben aanbevelingen gedaan om de vastgelegde relatie tussen de staat en de concessiehouders te herzien en opnieuw in evenwicht te brengen.

De Franse regering stelt zich ten doel een betere regulering van de tolheffing te realiseren om de koopkracht van de automobilisten te garanderen. Zij wil een strenger toezicht op de winst van de concessiehouders en een grotere bijdrage in de financiering van de wegeninfrastructuur van Frankrijk.

Hoe zat het ook al weer met de tolwegen? http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/347/862/tolwegen-in-frankrijk

Zijn we te bescheiden over onze kazen?

Als we over kaas spreken, denken we vaak meteen aan Frankrijk. En terecht. Frankrijk is vermaard om haar kazen. Maar hoe staat het met de Nederlandse kazen?

Nederlandse kazen zijn vermaard over de hele wereld. Japanners, Duitsers, Russen en Amerikanen lopen er mee weg. Zelfs beginnen Nederlandse kazen de Franse markt al te veroveren.

In eigen land beperken we ons voor wat betreft kaas al snel tot een plakje op een boterham of gemalen onder een Italiaans gerecht. Want daar hoort kaas bij.

Meestal gaat onze fantasie dan niet verder dan de bijna smakeloze, in grote partijen geproduceerde kaas.

Als we ’s avonds met een goed glas wijn gezellig samenzijn en er komt een kaasplankje op tafel, bestaat dat meestal al “bekende” Franse kazen. Veel verder dan een nagemaakt schimmelkaasje, een stuk brie of camembert of een Port Salut gaat onze fantasie niet. Maar is het wel zo dat alles wat van ver komt lekkerder of beter is?

Nederland heeft net zulke lekkere kazen, maar onbekend is onbemind. Laten we eens kijken wat we van eigen bodem op uw kaasplankje kunnen toveren en ga eens naar: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/31/1633/0/culinair-valse-bescheidenheid

wijsheid van de maand

Ma-Deuxième-Vie is prominent aanwezig op Facebook met een eigen pagina. Regelmatig sturen wij, naast onze periodieke nieuwsbrief, actueel nieuws en wetenwaardigheden de wereld in via dit medium.
Zoek ons op op Facebook en like onze pagina. U bent dan veel sneller op de hoogte van het laatste nieuws uit Frankrijk.

Zo kunt u ons ook vinden op Twitter. See you there?