U ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op de ma-deuxieme-vie.com nieuwsbrief

Heeft u problemen met het lezen van deze e-mail? Bekijk de email in uw browser.
Niet meer geïnteresseerd
?
Direct afmelden.

Header ma-deuxieme-vie

Ma Deuxième Vie

In deze uitgave

 

Van de redactie.

We hebben Koningsdag al weer achter ons. Een groot feest voor Nederland. Rommelmarkten, braderies en muziekfestivals. Mooi weer en geen zorgen.

Toch wel. Onze gevierde Willem-Alexander zou zich het lot van zijn onderdanen wel eens iets persoonlijker aan kunnen trekken. Tal van Nederlanders lijken definitief hun Nederlanderschap kwijt te raken. Een grote schande voor dit kabinet.

Frankrijk heeft zijn definitieve begrotingsvoorstel ingediend bij Europa. U raadt het al. Eigenzinnig als ze zijn gaat de Franse regering gewoon haar eigen gang.

Terwijl de Franse economie nog steeds in het slop zit. PSA (Peugeot en Citroën) gaan verder met hun reorganisatie, waardoor Nederland en België nu ook getroffen gaan worden.

Maar geen nood. Frankrijk heeft geld genoeg, daarom moeten de Olympische Spelen naar Parijs worden gehaald.

Jeanne d’Arc heeft eindelijk een museum dat bij haar grootheid past. In Rouen kunt u alles vinden over dit bijzondere meisje.

Een ander bijzonder (wat ouder) meisje heeft ook de pers gehaald. Brigitte Bardot heeft de grootste ruzie met de nieuwe filiaalmanager van de supermarkt in Saint-Tropez.

Frankrijk is opnieuw het drukst bezochte vakantieland ter wereld geworden. Vooral voor Nederlanders zijn de campings in trek. Wat denken wij van campings en wat raden we u aan?

Als je op weg bent naar je camping, gîte of andersoortig vakantieverblijf, let dan op voor dakkoffers op auto’s. De Franse politie heeft weer wat nieuws.

Gezond eten kan zijn nadelen hebben. Zeker als het gaat om superfood. Dit extreem gezonde voedsel kan nare bijwerkingen hebben. Laten we daarom maar normaal gezond doen met weer een heerlijk gewoon recept.

Uiteraard hebben we weer een prachtig huis in de aanbieding en we sluiten uiteraard weer af met een knipoog.

Veel leesplezier.

Dubbele Nationaliteit

Wij hadden het al eerder over de ongerustheid bij veel Nederlanders in het buitenland over de dubbele nationaliteit. Soms ontkom je er nauwelijks aan om, om goed te kunnen functioneren in een ander land, je de nationaliteit van dat land aanneemt. Ook wanneer je er maar een bepaalde periode verblijft.

Het kabinet wil in dat geval de Nederlandse nationaliteit intrekken en dus verlies je je Nederlanderschap. Het Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66 heeft hier in januari Kamervragen over gesteld. Wat blijkt…

Het tegengaan van een dubbele nationaliteit is voor dit kabinet een belangrijk uitgangspunt, zo staat letterlijk te lezen in de antwoorden op de Kamervragen die Schouw in januari van dit jaar zijn ingediend. Hiermee hebben dus zowel de VVD als de PvdA de ramkoers met de Nederlanders in het buitenland ingezet, ditmaal ook zwart op wit.

Het expliciete NJET is verder nog wat aangedikt door variaties op “nee”, “jammer dan” of “geen zin” op de te beantwoorden overige vragen. Lees voor de antwoorden hier de Kamerstukken.

Wil u verder op de hoogte blijven van zaken die u aan gaan? http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/23/0/0/speciale-aandachtspunten

Met dank aan Eelco Keij

Frankrijk blijft maling hebben een Europa.

De Europese commissie heeft in de afgelopen tijd de druk op Parijs flink opgevoerd. Er zouden extra budgettaire inspanningen moeten worden geleverd door de regering om te voldoen aan de Europese normen. Heeft het geholpen?

De Franse regering heeft onlangs haar stabiliteitsprogramma voorgesteld. Deze ontwerpbegroting werd door Europa geëist voor de aankomende jaren. Negen miljard euro extra besparingen in 2015 en 2016 zouden de inkomstendaling moeten compenseren.

Volgens het Franse ministerie van Economische Zaken zijn 4 miljard extra besparingen nodig vanwege de lage inflatie dit jaar. Daarbij werden ook 5 miljard bijkomende besparingen aangekondigd voor volgend jaar.

De regering besliste ook om het structureel tekort, seizoensgebonden verschillen daar gelaten, elk jaar met 0,5 procent van het BBP te laten dalen. Dit komt neer op ongeveer 10 miljard euro. Deze daling wil zij door laten lopen tot 2017. En dat is (natuurlijk) lager dan de door Europa geëiste structurele inspanning van 0,8 procentpunt in 2016 en 0,9 procentpunt in 2017.

Minister van Financiën Michel Sapin had een uitgesproken mening: “Wij vinden, met alle respect voor de Commissie, dat we de doelstellingen op een andere, zelfs betere manier kunnen bereiken”.

Volgens Sapin leidde de stikte toepassing van de Europese aanbevelingen tot het afnemen van de economische groei. Ook zouden de aanbevelingen het terugdringen van de werkeloosheid afremmen.

En dat, dat Parijs onlangs nog verkondigde dat het zich zou houden aan de belofte om het begrotingstekort onder de 3 procent van het BBP terug te dringen in 2017.

Ook zou benieuwd? Voor meer economische nieuws: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/50/1533/0/werken-en-ondernemen-in-frankrijk-de-franse-economie

Het gaat minder met Peugeot en Citroën.

PSA verkeert, ondanks een operationele winst vorig jaar, nog steeds in zwaar weer. Het bedrijf is flink op de onkosten aan het besparen. De reorganisatie is al enige tijd van kracht. Zo werd al een fabriek in Parijs gesloten en de lonen van de Franse werknemers bevroren. Ook is er flink ingeleverd op de uitgaven voor nieuwe modellen.

Voor Nederland en België zal de reorganisatie ook consequenties hebben. PSA Benelux (Peugeot en Citroën) gaat naar verwachting honderd van zijn Nederlandse medewerkers ontslaan. Ook in België zullen 96 medewerkers wellicht hun baan verliezen. PSA wil met de ontslagen de kosten drukken en meer synergie bewerkstelligen. 

Bij PSA Benelux (met een zetel in Amsterdam) werken in totaal 470 mensen waarvan 200 in Nederland. De dienst communicatie en logistiek wordt gecentraliseerd in het Belgische Waals-Brabant. De online marketingactiviteiten gaan volledig naar Amsterdam. Alle importactiviteiten worden onder één juridische entiteit samengebracht en de loonadministratie wordt uitbesteed. De autobouwer wil met de ontslagen meer verbinding realiseren tussen de divisies in België en Nederland.

Woordvoerder PSA Benelux Anouk van Vliet wil de exacte aantallen bevestigen noch ontkennen. "Wij zijn in deze reorganisatie nog volop in gesprek met de bonden. In dit stadium doen we hier nog geen uitspraken over. Wel is duidelijk dat we binnen de Benelux meer synergie willen en dat daarbij ontslagen zullen vallen."

Kijk voor meer economisch nieuw over Frankrijk op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/50/1533/0/werken-en-ondernemen-in-frankrijk-de-franse-economie

De Olympische Spelen toch naar Parijs?

President François Hollande bleek een groot voorstander te zijn van het naar Parijs halen van de Olympische Spelen. Het zou opnieuw een bewijs zijn van waartoe Frankrijk op het gebied van het organiseren van evenementen in staat is.

Parijs, dat de spelen in 1924 organiseerde, deed in 1992, 2008 en 2012 al vergeefse pogingen het evenement binnen te halen. Dat lukte dus niet. Respectievelijk Barcelona, Peking en Londen waren de Franse hoofdstad te slim af.

Maar nu staat niets het Frans Olympisch Comité nog in de weg om Parijs voor te dragen als kandidaat-stad voor de Olympische Spelen van 2024. Het stadsbestuur van de Franse hoofdstad stemde in met de plannen. Vanaf nu wordt er gewerkt aan een bit-book.

Voor dit moment zijn Hamburg, Boston en Rome de andere kandidaten.

Jeanne d’Arc krijgt eindelijk waar ze recht op heeft.

In Rouen is verleden maand een museum geopend dat volledig is gewijd aan Jeanne d’Arc. Het is de grootste gedenkplaats welke in het teken staat van deze Franse heldin uit de 15de eeuw. Het museum verwacht elk jaar tussen de 100.000 en 150.000 bezoekers te ontvangen.

Van Orchestral Manouvres in the Dark tot Madonna door tal van grote artiesten werd de maagd van Orleans bezongen. In 1898 werd de eerste film over haar leven gemaakt. Er zouden er nog 14 volgen. Er waren al een paar kleine musea ter haar herinnering ingericht, maar nu heeft ze eindelijk een museum dat bij haar grootsheid past. Maar liefst 1.000 vierkante meter groot, ingericht in het aartsbisschoppelijk paleis in Rouen. Een symbolische plaats want in mei 1431 werd Jeanne d’Arc hier veroordeeld tot de brandstapel.

3D-beelden en een aantal acteurs die getuigenissen naspelen nemen de bezoeker mee daar haar levensverhaal. “We hebben niets verzonnen,” zegt decorontwerper Clémence Farrel, “onze bronnen zijn de documenten van haar rehabilitatieproces”.

Na dit multimediale parcours komen de bezoekers in de “mytotheek” terecht. Hier kan men meer te weten komen over alle historische werken die over Jeanne d’Arc zijn verschenen.

“Door iedereen te doen nadenken over onze geschiedenis en de manier waarop ze geschreven is, willen we Jeanne d’Arc met deze tentoonstelling laten ontsnappen aan de politieke toe-eigening door sommige politieke partijen”, zegt Laurent Fabius, Frans Minister van buitenlandse zaken en initiatiefnemer van dit project., fijntjes verwijzend naar het extreem rechts-extreme Front National dat Jeanne d’Arc als symbool voor haar nationalistische discours gebruikt.

Verder kennismaken met de Maagd van Orleans? http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/1391/0/over-frankrijk-beroemde-en-vermaarde-fransen-jeanne-darc

Brigitte Bardot boos op de supermarkt.

Brigitte Bardot is het oneens met de verspilling van de Monoprix. De nieuwe directeur van deze supermarkt in Saint-Tropez heeft een zeer boze brief ontvangen van mevrouw Bardot. En terecht. Want terwijl de Franse overheid juist alle mogelijke moeite doet om verspilling van etenswaren tegen te gaan, heeft de nieuwe chef van de super ineens de al jaren bestaande afspraak met mevrouw Bardot opgezegd. Zij krijgt niet langer de niet verkochte groenten en fruit voor de ca. 50 dieren die zij onder haar persoonlijke hoede heeft.

De bureaucraat van Monoprix wijst er in zijn verdediging op dat het volgens de wet niet is toegestaan overgebleven groente en fruit aan particulieren te geven. Alleen associations en fédérations mogen gratis wat toegestopt krijgen. Maar ja… een afspraak die al jaren loopt zomaar ineens stoppen?

Mevrouw Bardot heeft haar Fondation Brigitte Bardot. Maar het schijnt juridisch weer heel ingewikkeld te zijn als de Monoprix formeel aan haar stichting levert en feitelijk de sla en andere groente bij haar thuis aflevert. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Met dank aan Renee Vonk-Hagtingius – Côte et Provence.

Meer over beroemde Fransen: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/1390/0/over-frankrijk-beroemde-en-vermaarde-fransen

Frankrijk blijft wereldwijd populair.

Frankrijk is opnieuw het meest bezochte vakantieland ter wereld. Volgens de laatste berekeningen bezochten maar liefst 84,7 miljoen toeristen in 2013 het land.

De minister van buitenlandse zaken, Laurent Fabius kondigde in januari van dat jaar aan te streven naar 100 miljoen bezoekers. Dat streven werd echter niet gehaald.

Frankrijk is populair onder Europese vakantiegangers. De Duitsers zijn de grootste groep die het land bezoeken (1,2% van het totaal, 13 miljoen vakantiegangers), gevolgd door de Britten. Belgen Luxemburgse, Spaanse en Italiaanse toeristen kwamen in mindere mate.

Nederlandse toeristen hebben Frankrijk, hun populairste vakantiebestemming een beetje links laten liggen. Het aantal Nederlandse bezoekers daalde met 430.000 naar 1,6 miljoen. Afgezet tegen het aantal bezoekers 10 jaar geleden (1994) is dat een teruggang van 21%. Als belangrijkste reden voor deze terugloop wordt de crisis als boosdoener gezien.

De meeste bezoekers komen vooral voor Parijs met haar musea en de Eiffeltoren, de stranden aan de Côte d’Azur en in de winter de skipistes.

Voor regio’s als Lotharingen en Normandië is er dus werk aan de winkel.

Voor geïnteresseerden in Normandië, kijk op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/2/0/0/normandie

Op zoek naar een leuke camping?

Prachtig, die grote campings met drie of vier sterren. Waar je uren in een rij moet staan aan de balie voor een duur betaalt setje minigolfsticks en een balletje. Geef ons de kleine familiecamping maar.

Kleine campings hebben iets charmants. Iets intiems. Zeker als ze zo zijn ingericht dat u nog recht heeft op privacy. Niks hutje-mutje, maar ruim bemeten kampeerplaatsen. Hygiënisch sanitair en nette Wc’s.

U heeft vragen en de eigenaar van de camping staat u onmiddellijke te woord. Hij kan u uit eigen ervaring uitleggen waar de markten zijn, hoe u via de kortste route aan het strand komt, welke super hun voorkeur verdiend.

Niet ’s avonds naar een onpersoonlijke eetschuur met uitgeblust personeel, maar naar een gezellig klein restaurant waar de bediening hartelijk is of samen met de andere gasten genieten van de table d’hôte. En daar zijn zelfs uw honden welkom.

Extra leuk wordt het als u op die kleine camping ook nog eens te woord wordt gestaan in uw eigen taal.

Op onze site “Kamperen in Frankrijk” hebben we een kleine selectie gemaakt van deze familiecampings, waarvan het aantal zich gestaag uitbreid. Tot uw dienst.

http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/42/1572/0/vakantie-frankrijk-kamperen-in-frankrijk

Nog stiekemer snelheidscontroles in Frankrijk?

Bestaat dat? Nou en of! Wij waarschuwden u verleden jaar al voor neutraal lijkende rondrijdende Renault Meganes waarbij flitscamera’s waren ingebouwd achter neerklapbare kentekenplaten. Hier kleefde echter een nadeel aan. Snelheidsduivels konden alleen maar door de politie worden gefotografeerd als ze de rijdende camera’s aan de linkerkant lieten inhalen. Aan dat euvel heeft de Franse verkeerspolitie een eind gemaakt.

Je rijdt nietsvermoedend met een iets te hoge snelheid in de richting van je vakantiebestemming. Hier en daar haal je andere vakantiegangers in met zo’n zogenoemde speciaal plekje voor hun schoonmoeder. De koffer op het dak. Niets bijzonders. Dat vindt de politie ook.

Daarom hebben ze van deze nauwelijks bijzondere manier van spullen vervoeren gebruik gemaakt. Ze rijden met een bagagekoffer op hun dak met aangepaste snelheid over de Franse wegen. Maar hebben wel in die koffer een camera ingebouwd die de snelheid registreert en zonodig hier een paaltje van maakt

Opgepast dus, beter een half uur later dan honderden euro’s armer.

Alles over het verkeer in Frankrijk: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/347/0/over-frankrijk-verkeer-en-vervoer-in-frankrijk

Onderscheid moet er zijn.

Maar tot hoe ver ga je met onderscheid maken? Het is opvallend hoeveel vooroordelen de Fransen hebben over ons Nederlanders. Er vallen hen dingen op aan ons als we in La Douce France op vakantie zijn. Oordelen die een eigen leven gaan leiden. Leuke, maar ook slechte dingen. We zijn te lawaaierig, weten ons niet te kleden. Wij zijn royaal, maar ook gierig. Aardig maar niet romantisch en we kennen de topografie van hun land beter dan zijzelf.

Maar ook wij kijken soms raar op van de zeden en gewoonten van het land. Luiken op tijd dicht, gordijnen hebben ze niet. Douchen doe je met de douchekop in je hand, je kunt hem nergens ophangen. Denken wij dat we een volk zijn dat vaak kust, voor Fransen begint het zoenen al bij de kennismaking. En zo kunnen we nog een poosje doorgaan. Maar lees er meer over op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/18/1216/onderscheid-moet-er-zijn

Gegrilde zalmsteak met grof zeezout.

Voor de smulpapen en keukenprinsessen onder ons gaan we ons deze keer te buiten aan verse zalmsteak met grof zeezout. Een en ander wordt overgoten met een heerlijke saus. Een simpel, maar bijzonder smaakvol etentje.

Wat hebben we nodig voor een persoon:

 • Een dikke zalmsteak met de huid er aan;
 • Een eetlepel ganzen- of eendenvet;
 • Een theelepel kalfsfond;
 • Een eetlepel citroensap;
 • Een eetlepel gesmolten boter;
 • Een eetlepel ciderazijn;
 • Twee eetlepels soyasaus;
 • Twee theelepels rietsuiker;
 • Een theelepel grof zeezout;
 • Versgemalen zwarte peper;
 • Venkelloof;
 • Een glas loogkruid.

Begin met de oven voor te verwarmen op 200°.

Spoel de zalmsteak af met koud water en dep hem droog met keukenpapier.

Braad de steak met het vel naar onder in ca. 3 minuten in het ganzen- of eendenvet.

Los voor de saus de kalfsfond op in een eetlepel water.

Voeg hieraan het citroensap samen met de gesmolten boter toe.

Verwarm het mengsel zachtjes, maar laat de saus niet koken.

Houdt de saus op temperatuur (60° tot 70°).

Maak van de azijn, de soyasaus en de suiker een marinade.

Besprenkel het vel van de zalm met de marinade en leg hem een minuut onder de gril.

Haal nu de zalm onder de gril uit en bestrooi het knapperige vel met het grove zeezout en de peper.

Verwarm het loogkruid.

Leg de steak met de korst naar boven op een bord.

Bestrooi hem met venkelgroen, garneer hem met loogkruid en giet de saus er over uit.

Serveer de zalmsteak met tagliatelle.

 

Eet smakelijk.

Nog meer heerlijke recepten uit Normandië? Kijk op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/31/375/0/culinair-normandische-recepten

Van gezonde zaden en noten worden vrouwen zeurpieten.

Dat stelt althans universitair onderzoekster Elisabeth de Lange in haar proefschrift.

Superfoods zijn de afgelopen tijd steeds populairder geworden. Vooral onder de groep jonge en hoogopgeleide vrouwen. De gezondheidseffecten van superfoods zijn nooit wetenschappelijk bewezen. Toch hopen deze vrouwen door het verorberen van chiazaden, bijenpollen, tarwegras en wilde Afrikaanse mango langer en gezonder te leven.

De Lange onderzocht een groep van vrouwen die superfoods tot hun levenswijze hebben verheven. Ze ontdekte dat deze gezonde levenswijze tot ernstige problemen kan leiden. Die problemen ontstaan voornamelijk voor tussen de oren. “Sommige effecten zijn meteen merkbaar, zoals het gevoel van superioriteit ten opzichte van mensen die geen superfoods eten,” schrijft de Lange in haar proefschrift. Andere effecten steken later de kop op. Na een aantal weken veranderde de politieke voorkeur in de Partij voor de Dieren. Veel superfood eters gaan plotseling na enige tijd plotseling heel fanatiek yoga beoefenen. En, niet om te lachen, ze worden volkomen seksloos en er treedt een onbedwingbare behoefte aan een bakfiets op.

Tevens ontdekte de Lange dat kinderen ernstig lijden onder het eetpatroon van hun moeders. “Door het effect van het eten van superfoods gaan moeders hun kinderen vreemde namen of bijnamen geven zoals Bikkel, Storm, Zilver, Bloem en Vlinder. Deze kinderen worden daarmee op school of op straat gepest en blijken daardoor minder zelfverzekerd te zijn, waardoor ze op latere leeftijd zelfs moeilijker een baan kunnen vinden.”

Nou ja, het is natuurlijk maar een wetenschappelijk onderzoek. Maar als het om lekker eten gaat, kijk dan op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/31/0/0/culinair

Huis te koop

Bij onze voortdurende zoektocht naar speciale aanbiedingen, stuitten wij op een mooi, geheel gerenoveerd pand uit 1974 aan de voet van de Pyreneeën.

Gembrie is een kleine gemeente in het departement Hautes-Pyrénées en valt onder het kanton Bagnères-de-Bigorre en ligt in de Vallée de la Barousse. Het dorpje telt slechts een kleine 70 inwoners, de bevolkingsdichtheid is ca. 70 inwoners per km².

Lourres-Barousse (7km.) is de dichtstbijzijnde grotere plaats waar u in uw behoeften kunt voorzien. Hier vind u een supermarkt, bakkers, kappers, medische voorzieningen, een postkantoor en verschillende banken.

Gembrie ligt op 10 minuten rijden van de snelweg Toulouse – Tarbes.

De dichtstbijzijnde skigebieden vind u in de regio Luchon op een goede 33 km. Spanje ligt op een uurtje rijden, makkelijk om te weten, vanwege veel goedkoper winkelen.

Gembrie leeft voornamelijk van veeteelt. Daardoor zijn de inwoners rustige, behulpzame mensen die alle tijde nemen. Ook voor u.

In Gembrie ligt een prachtig pand. Rustig gelegen met veel privacy. De dichtstbijzijnde buren wonen op 100 meter afstand.

De woning is gebouwd in 1974 op een stuk grond van 3.000 m² met een afgesloten binnentuin en een moestuin.

Het huis is onlangs geheel gerenoveerd en behoeft bijna geen afwerking meer. Het is niet gestoffeerd. Goed te weten, de belangrijkste kamers liggen op het zuiden.

Vlak bij het huis staat een ruime stenen gereedschap schuur. In de tuin een geweldige BBQ en een groot terras op het zuiden.

Voor meer informatie over deze woning of andere aanbiedingen van huizen, kijk op:

http://ma-deuxieme-vie.com/huizen/index.php?requery=te%20koop

Ma-Deuxième-Vie is prominent aanwezig op Facebook met een eigen pagina. Regelmatig sturen wij, naast onze periodieke nieuwsbrief, actueel nieuws en wetenwaardigheden de wereld in via dit medium.
Zoek ons op op Facebook en like onze pagina. U bent dan veel sneller op de hoogte van het laatste nieuws uit Frankrijk.

Zo kunt u ons ook vinden op Twitter. See you there?