U ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op de ma-deuxieme-vie.com nieuwsbrief

Heeft u problemen met het lezen van deze e-mail? Bekijk de email in uw browser.
Niet meer geïnteresseerd
?
Direct afmelden.

Header ma-deuxieme-vie

Ma Deuxième Vie

In deze uitgave

 

Van de redactie.

Voor veel mensen zit de vakantie er al weer op, maar hopelijk kunt u thuis nog een beetje nazomeren. Om dat extra genoeglijk te maken voor u hebben we weer wat (wetens)aardigheidjes voor u verzameld.

We beginnen met verontrustende berichten over de inkomens van Nederlandse ouderen en hun (toekomstige) financiële toekomst, een reden om het land te ontvluchten.

De regionale herverdeling van Frankrijk komt steeds dichterbij. Wij laten u kennis maken met de nieuwe regiohoofdsteden.

De Franse regering heeft zich lelijk in de vingers gesneden met de veelbesproken Plus Value, en is door Europa terug gefloten. U kunt uw geld, als u deze belasting heeft betaald, terug vorderen.

De Franse economie trekt aan zegt men. Maar hoe is het groeiend aantal werklozen dan te verklaren?

Over de Nederlandse Spoorwegen wordt behoorlijk smalend gedaan, maar in Frankrijk kan men er ook wat van. Dat kost munten!

Soms zijn de Fransen bereid op hun misstappen terug te keren. De Citroën Méhari, jawel, die van Louis de Funes komt terug.

We gaan u waarschuwen voor valse verkeersboetes en echte boetes. Waar moet u rekening mee houden en hoe tracht men u te neppen.

Ook zal het aanzicht van de Franse wegen veranderen.

Uiteraard hebben we weer een fantastisch huis dat te koop staat gevonden.

We laten u kennis maken met de duurste wijn ter wereld en gaan samen met u aan de slag in de keuken

Met enige spijt moeten we constateren dat een van de mooiste Franse tijdschriften ter ziele is. En we gaan op de sportieve toer met de Tour de France en het vooruitzicht dat jeu des boulles misschien een olympische sport wordt.

En tenslotte willen we u, met een glimlach, een nadenkertje meegeven.

We wensen u weer veel leesplezier. En als u daarmee klaar bent, nog een geweldige tip.

Waarom zouden ouderen emigreren naar Frankrijk?

Omdat zij massaal in financiële problemen komen door dit kabinetsbeleid. De koopkracht van de drie miljoen Nederlandse gepensioneerden is sinds de crisis afgenomen met gemiddeld 7,5 procent. Sommige groepen ouderen hebben tot 13 procent ingeleverd.

De inkomensval brengt inmiddels al 80 procent van de senioren in financiële problemen. Met name de allergrootste groep, met een bruto inkomen tussen 24.000 en 30.000 euro, staat het water aan de lippen. Sinds vorig jaar moeten zij hoge eigen bijdragen betalen voor allerlei vormen van zorg en zijn compensaties en de fiscale ouderenkorting vervallen, terwijl hun pensioenen zijn bevroren of gekort.

Een echtpaar met een totaal besteedbaar pensioen (inclusief AOW) van 2000 euro per maand (dat is het leeuwendeel van de gepensioneerden) kost dat 400 euro, een vijfde van het inkomen. De huren stijgen, op het in hun huis vastgelegde vermogen wordt sinds 2007 ingeteerd of de vrijwel renteloze spaarrekening is geplunderd om het hoofd nog boven water te houden.

Dit blijkt uit een groot onderzoek in opdracht van ouderenbond ANBO door de universiteiten van Nijmegen en Amsterdam naar het koopkrachtverlies van ouderen. Dat onderzoek noemt de ouderen ’degenen die de crisis betalen’.

Bron: de Telegraaf

Regionale herverdeling

Al enige tijd is Frankrijk bezig met een regionale herverdeling. Langzaam maar zeker begint daar nu duidelijkheid in te komen.

President Hollande gaf in juni 2014 aan dat door de herindeling Frankrijk van 22 naar 14 regio’s zou gaan. Dat alles om Frankrijk beter bestuurbaar te maken. De politici hadden daar andere gedachten over. Picardië en Nord-Pas-de-Calais werden alsnog samengevoegd en het aantal nieuwe regio’s werd definitief vastgesteld op 13.

Op dit moment is het grootste deel van de nieuwe regiohoofdsteden ook bekend, waardoor negen regionale prefecturen zullen verdwijnen. In Normandië is de nodige commotie ontstaan. Als nieuwe hoofdstad is Rouen aangewezen in plaats van Caen. Haute- en Basse Normandie staan lijnrecht tegenover elkaar.

Lille en Dijon zijn nu ook aangesteld. Lyon, Toulouse en Bordeaux werden al eerder aangesteld als nieuwe regionale hoofdsteden. Straatsburg was al eerder vastgesteld door de wet. De zes regio’s die niet te maken krijgen met de territoriale herverdeling behouden hun historische hoofdsteden.

Toch is de lijst nog voorlopig. Vóór 1 oktober 2016 en na de regionale verkiezingen die aan het einde van 2015 zullen worden gehouden, wordt de definitieve lijst van hoofdsteden bekend gemaakt.

Wilt u meer weten over de bestuurlijke vormgeving van Frankrijk? http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/85/0/over-frankrijk-bestuurlijke-vormgeving

Definitief einde Plus Value

Er was veel oppositie tegen de heffing van de zogenaamde Plus Value in Frankrijk, waardoor ook niet Frans ingezetenen belasting, sociale lasten, moesten betalen over de verkoopopbrengst van een woning. Terecht naar nu blijkt.

Op 26 februari oordeelde het Europese Hof dat de heffing van de “prélèvements sociaux” voor niet Frans-ingezetenen onrechtmatig is. Maar dan ben je er nog niet. De Conseil d’Ėtat (de Franse Raad van State) moest nog uitspraak doen. Afgelopen 27 juli gaf deze aan het oordeel van het Hof integraal te hebben overgenomen. Er zijn inmiddels al duizenden bezwaarschriften binnengekomen bij de belastingdienst. Maar deze dienst moet wachten op aanwijzingen van de regering. Omdat de vakantiemaand augustus roet in het eten gooide worden de instructies pas begin september verwacht.

Hierdoor is een bizarre situatie ontstaan. Door de uitspraak van de Conseil d’Ėtat en het ontbreken van duidelijke instructies van de staat, moeten Franse notarissen de nog steeds bestaande wetgeving handhaven. Dat betekent dat ze nog steeds sociale lasten moeten inhouden op de verkoopwinst die b.v. Nederlanders maken op de verkoopwinst van hun woning in Frankrijk, terwijl die inhouding formeel onrechtmatig is.

Overigens is het niet alleen de heffing over de meerwaarde bij verkoop die onwettig is verklaard voor mensen die in Frankrijk niet sociaal verzekerd zijn. De arresten gelden ook voor andere vermogensinkomsten zoals verhuurinkomsten van de woning in Frankrijk, rente, dividend e.d. Bovendien zijn de arresten waarschijnlijk ook van toepassing op inwoners van Frankrijk die over hun inkomsten uit Nederland bijdragen moeten betalen aan het Zorginstituut Nederland. Het gaat dan meestal om Nederlandse gepensioneerden, de zogeheten verdragsgerechtigden/bijdrageplichtigen. Dat ook zij kunnen profiteren van de arresten blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof in Bordeaux van 25 juni 2015.

Frankrijk zal dus met een wetswijziging moeten komen die een einde maakt aan deze heffing. Het Ministerie van Financiën moet instructies uitvaardigen dat tijdig en rechtsgeldig ingediende bezwaarschriften met rente moeten worden terug betaald. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor iedereen die door de Franse fiscus sinds 16 augustus 2012 bij de verkoop of verhuur van zijn tweede huis of bij andere vermogensinkomsten onrechtmatig is belast.

Het gaat bij deze zaak uitsluitend over de heffing van sociale premies. De rechtmatigheid van de heffing van Franse inkomstenbelasting over de betreffende inkomsten staat niet ter discussie.

We willen er uitdrukkelijk op wijzen dat u tijdig bezwaar moet maken. Laat u daarbij terzijde staan door een specialist. Het Franse Ministerie van Financien zal nooit automatisch tot terugbetaling overgaan. Ook verdient het aanbeveling om snel te reageren want de bezwaartermijn is niet oneindig. Tegen betalingen welke in 2012 zijn gedaan, is bezwaar al niet meer mogelijk. Die aanslagen zijn intussen al onherroepelijk geworden.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met Mr.drs. Lucas Roos: info@cdbconseil.com

(website: www.cdbconseil.com)

Werkloosheid Frankrijk stijgt

Als we de Franse Minister van Economie mogen geloven gaat het steeds beter met Frankrijk. Toch zijn er cijfers bekend gemaakt die dit optimisme logenstraffen.

In april van dit jaar is het aantal werklozen in Frankrijk met 26.000 gestegen. Dat is ten opzichte van maart 0,7% meer. Volgens de statistieken van het Ministerie van Arbeid stijgt het aantal werklozen onrustbarend.

Ook de gemiddelde duur van de periodes van werkloosheid stijgt sterk. 10,6% van de beroepsbevolking is werkzoekend.

In Frankrijk staat de teller van het aantal mensen dat geen werk kan vinden inmiddels op 3,5 miljoen. Tel hier het aantal mensen die werkloos zijn, maar nog wel zou kunnen werken dan wordt dit aantal 5,3 miljoen.

François Rebsamen, de Minister van Arbeid ziet alles toch nog door een roze bril. In een TV interview verklaarde hij onlangs: “Onze politiek heeft er voor gezorgd dat de gevolgen van de crisis voor veel Fransen beperkt zijn gebleven. We zullen nog enkele maanden moeten wachten tot het herstel van de economische activiteit zich zal vertalen naar nieuwe banen.”

Zou hij hier bedoeld hebben dat maanden vertaalt moet worden in jaren? Meer wetenswaardigs over de Franse economie vindt u op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/50/0/0/werken-en-ondernemen-in-frankrijk

Blunders Franse spoorwegen

Heel Nederland stond op zijn kop na het Fyra schandaal. De hoge snelheidslijn. Een schrale troost, Frankrijk kan er ook wat van.

De Franse NS, SNCF, heeft “per ongeluk” verkeerde treinen aangeschaft. De onlangs aangeschafte treinen die de verbinding tussen Les Arcs-Draguignan in Frankrijk en Vintimille in Italië moeten verzorgen zijn te hoog om door de tunnels te kunnen rijden.

De bedoeling van SNCF was de reizigerscapaciteit te verhogen. Het genoemde traject is 125 km. lang maar de Bombardier treinen zullen niet tot de eindbestemming kunnen rijden. De tunnel die Frankrijk met Italië verbindt is een paar millimeter te laag.

Dit najaar zal men met vijlen te tunnels te lijf gaan om er voor te zorgen dat de treinen hun eindbestemming kunnen bereiken.

Het is overigens niet de eerste miskleun van de Franse spoorwegen. Verleden jaar bestelde de SNCF nieuwe treinen die bestemd zijn voor het regionaal vervoer. Deze bleken te breed om langs de perrons te rijden. De Franse spoorbeheerder RFF had verkeerde informatie doorgegeven aan SNCF. Hierdoor waren aanpassingen van 1.300 perrons noodzakelijk wat een verbouwing van ruim 50 miljoen euro kostte.

Meer over het openbaar vervoer in Frankrijk: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/347/0/over-frankrijk-verkeer-en-vervoer-in-frankrijk

De Méhari is terug

De Citroën Méhari was een soort jeep die tussen 1968 en 1988 in productie was. Het karretje was gebaseerd op het chassis en de motor van het lelijke eendje. De carrosserie werd gemaakt van kunststof. Er werden versies met voorwielaandrijving en met vierwielaandrijving gemaakt. De naam verwees naar het woord méhariste, de naam van de koloniale soldaten die kamelen bereden.

Het lichtgewicht terreinwagentje was voornamelijk geschikt voor recreatieve activiteiten. Maar ook het leger en de gendarmerie maakten er gebruik van. Door gebrek aan echt succes staakte Citroën de productie in 1988.

Maar blijkbaar werd het wagentje, dat als geen ander het gevoel van de Rivièra uitstraalde, zwaar gemist. Dat zag ook het multinationale familiebedrijf Bolloré in. Zij hebben een eigentijdse opvolger bedacht. Sinds kort produceren zij de La Bluesummer. De naam zegt het al, alleen in blauw leverbaar, het oude groen en oranje zijn verdwenen. La Bluesummer kan net zo uitgekleed worden bereden als de legendarische Méhari, maar er moet wel een stopcontact in de buurt zijn. Want de Méhari anno 2015 is een 100% elektrisch autootje.

Citroën, dat destijds zo harteloos afscheid nam van het ultieme zomerwagentje, ziet wel wat in de La Bluesummer. In september gaat ze de opvolger van de Méhari in productie nemen. Om u een indicatie van de prijs te geven, voor ca. € 17.000 kunt u het gevoel van vroeger herbeleven.

Oplichting via verkeersboetes

De vakanties naar Frankrijk beginnen al wat te minderen. Hopelijk heeft u er een fijne tijd doorgebracht en geniet u nog een poosje na. Maar dat nagenieten kan omslaan in ergernis. Het is meer dan vervelend als u over een paar weken een bon ontvangt voor een verkeersovertreding.

Het zou zomaar kunnen dat u een van die duizenden Nederlanders bent die een valse bon ontvangt voor een overtreding. Het gaat dan om een mailtje waarin u wordt opgeroepen een boete te betalen voor een verkeersovertreding gemaakt in Frankrijk.

Betaalvereniging Nederland waarschuwt voor “verkeersfishing”. Dit fenomeen is een hoge vlucht aan het nemen. Criminelen maken gebruik van moderne ontwikkelingen en situaties om mensen op te lichten. Tijdens en vlak na de vakantieperiode nemen deze activiteiten toe.

Talloze mensen krijgen een, nauwelijks van echt te onderscheiden, bericht in hun mailbox. Daarin een dwingende oproep een boete te betalen voor een verkeersovertreding die ze in Frankrijk zouden hebben begaan.

Oplichters hopen dat de ontvanger daadwerkelijk in dat land op vakantie is geweest en het geldbedrag overmaakt.

Betaalvereniging Nederland raadt dringend aan nooit te reageren op dergelijke mails. Echte boetes komen altijd per post, ook buitenlandse boetes.

Dat wordt bevestigd door een woordvoerder van het Ministerie van Justitie.

En wie dat nog niet vertrouwd kan via internet informatie over een boete achterhalen. Veel Europese landen hebben daarvoor websites met daarop, ook in het Nederlands, tekst en uitleg over hoe te handelen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Einde van de reclameborden

Wij vonden het altijd wel charmant. Bij het naderen van een stad via de snelweg, zag je een bos van reclameborden en verwijzingen naar de aanwezigheid van McDonalds, Tuincentra, Benzinestations, Carrefour, Ibis Hotels of een spareribs restaurant. Het was een wildgroei, maar het had wel wat.

Sinds 13 juli is dit echter verboden voor gemeenten met minder dan 10.000 inwoners. Al in 2010 werd een wetsvoorstel behandeld om deze wildgroei een halt toe te roepen. Vooral de Vereniging voor de Verdediging van het Landschap heeft hier hard voor gevochten. Raymond Leost, voorzitter van de Franse milieubeweging toont zich verrukt. Hoewel helemaal tevreden is hij nog niet.

Een uitzondering zou kunnen worden gemaakt voor bezienswaardigheden en evenementen. Andere reclame uitingen zouden geconcentreerd moeten worden op verzamelborden.

Door de inwerkingtreding van de nieuwe wet ligt de handhaving hiervan bij de burgemeesters van de steden. De burgervader van Sceaux, Philippe Laurent, secretaris-generaal van de Franse vereniging van burgemeesters (AMF) denkt dat dit in 90% van de gevallen zal gebeuren. Maar voor hem moet niet alles verboden worden. Grote steden kunnen het probleem oplossen door het invoeren van lokale reclame verordeningen.

Aan het uitdelen van sancties wordt voorlopig nog niet gedacht. De borden zullen geleidelijk verdwijnen. Over een periode van vijf jaar zullen al de individuele borden zijn vervangen door minder, maar beter leesbare panelen.

Ook hier vervangen de regeltjes de charme van een land.

Nederlanders Kampioen

Voor veel Nederlanders is Frankrijk nog steeds het favoriete vakantieland. Maar eenmaal daar aangekomen lappen ze massaal de verkeersregels aan hun laars. Na de Belgen staan we op een “trotse” tweede plaats als het gaat om verkeersovertredingen.

Dat blijkt uit cijfers van het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken. In totaal telden de Franse in 2014 maar liefst 372.000 overtredingen, gemaakt door Nederlanders. Dat is meer dan 1.000 per dag.

Voor dit jaar is de verwachting dat het aantal bekeuringen nog hoger uit zal vallen.

Het aantal betreft niet alleen vakantiegangers, maar ook zakelijke rijders en vrachtwagens. Omgerekend naar inwonertal staat Nederland daarmee op de tweede plaats, na de Belgen en Zwitsers. Maar dit zijn buurlanden van Frankrijk en bestuurders uit deze landen komen dus relatief vaker de grens over.

De Franse politie is streng. Er zijn bijzonder strikte regels voor wat betreft telefoneren, zoals oordopjes in de auto voor de telefoon, maar ook voor muziek. Dat kan een boete van € 135,- opleveren. Maar bijvoorbeeld ook eten en drinken achter het stuur is niet toegestaan, net als een GPS systeem dat waarschuwt voor vaste snelheidscontrole camera’s.

Dat strenge gedrag is ook wel terecht. In juli en augustus van verleden jaar werd 25% van de verkeersovertredingen in Frankrijk begaan door een auto met een buitenlands kenteken.

De boetes op snelheidsovertredingen in Frankrijk zijn hoger dan in Nederland en sinds kort ploffen ze ook daadwerkelijk op uw deurmat.

Op de website van de Franse ambassade is een speciale pagina te vinden met informatie en aanbevelingen. U kunt hierop lezen dat extra controles worden uitgevoerd die tot strenge sancties kunnen leiden. Nederlanders kunnen gedwongen worden onmiddellijk de boete te betalen en als ze daartoe niet in staat zijn kan zelfs het voertuig in beslag worden genomen. http://www.ambafrance-nl.org/Hoe-betaalt-u-een-Franse

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Voor de hoogte van de verkeersboetes, kijk op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/347/844/franse-verkeersboetes-voor-buitenlanders

Huis te koop

Een heerlijke woning waar rust en comfort de standaard zijn

Denneville is een kleine gemeente die ligt aan het noordelijkste deel de z.g. Côtes-des-Isles, halverwege de westelijke kust van La Manche waar ook prachtige dorpen als Pirou, Créances en Périers toe worden gerekend. En niet te vergeten Lessay, maar haar indrukwekkende abdij en haar grote kaasboerderij waar de originele Camembert AOC wordt geproduceerd . 

Aanvankelijk bestond het dorp slechts uit de gemeente Denneville-Bourg, een aantal huizen gegroepeerd rond de kerk en het stadhuis. Aan het begin van de 20ste eeuw vond de uitbreiding richting de kust plaats welke de naam Denneville-Plage kreeg.
In 2010 telde Denneville 553 inwoners. In de winter is de gemeente een beetje ingeslapen, maar tijdens de zomermaanden bruist Denneville van het leven.

Hier ontdekten wij voor u een schitterend pand, vlak bij het strand.

Interesse? http://ma-deuxieme-vie.com/huizen/te_koop/basse_normandie/id-5111--a-275000-een-heerlijke-woning-waar-luxe-en-comfort-de-standaard-zijn

Een duur slokje. Proost!

Het Londense Wine Searcher maakte een klassement op van de vijftig duurste wijnen ter wereld. Daarbij baseerde het bureau zich op gegevens van meer dan 50.000 wijnkelders, handelaren en producenten over de hele wereld. Totaal werden de prijzen van meer dan 7 miljoen flessen geregistreerd.

Opvallend was dat de wijnen uit de Bourgognestreek zo hoog scoren. Ze bekleden niet alleen de eerste drie plaatsen, maar er staan 40 van de totaal 50 wijnen uit deze streek in de top-50.

De Côtes de Nuits is de duurste wijn ter wereld geworden. Voor een fles moet u maar even € 14.254 neer leggen. De wijn is van de in 2006 overleden wijnbouwer Henri Jayer. Meer bepaald de Richebourg Gran Cru, Côtes de Nuits. Jayer staat bovendien ook nog op plaats drie in de lijst met zijn Cros-Parantoux. Wie een dergelijke fles aan wil schaffen moet € 8.072 aftikken.

Het is dus niet de beroemde Romannée-Conti die met de eer gaat strijken, evenmin de beroemde Pertrus uit de streek van Bordeaux.

Misschien een leuke tip voor uw verjaardag.

Voor meer culinaire informatie: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/31/0/0/culinair

Ragout de poissons à la bière

Wie Normandië zegt, zegt diverse soorten vis. Uiteraard, naast de beroemde zuivelgerechten staat vis in allerlei variëteiten op het menu. Daarom vandaag eens een bijzondere vissoep die u in een goed uurtje op tafel kunt zetten.

Wat heeft u nodig:

  • 2 kg. vis (kabeljauw, tong, zeepaling, schelvis of poon)
  • 2 grote wortelen
  • 1 prei
  • 6 sjalotten
  • 1 bouquet garni
  • 1 liter donker bier of trapistenbier
  • Tarwebloem
  • Boter
  • Zout en versgemalen peper.

Maak de vissen schoon en fileer ze zorgvuldig.

Snij de wortelen in stevige plakken.

Snij alleen het witte gedeelte van de prei en 3 sjalotten in dunne reepjes.

Doe de groenten, samen met het bouquet garni en de visresten in een pan en voeg hier het bier aan toe.

Laat dit geheel ongeveer 30 minuten koken.

Giet de bouillon af door een zeef.

Snij de visfilets in stukken en haal ze door de bloem.

Hak de overige sjalotten in kleine stukjes en fruit ze in een braadpan in de boter.

Bak hierin de stukken vis.

Voeg de bouillon toe en laat alles ongeveer 45 minuten op een zacht vuur koken.

De soep kunt u opdienen met stokbrood en knoflookboter.

 

Eet smakelijk.

Voor meer Normandische recepten: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/31/375/0/culinair-normandische-recepten

Tetu failliet

Na 20 jaar is het bestverkochte Franse magazine voor holibi’s, Tetu, dat al flink in de schulden zat, failliet verklaard.

Al het personeel, inclusief vijf vaste journalisten, zijn ontslagen volgens de hoofdredacteur Yannick Barbe.

Het blad dat al een paar maanden geleden uitstel van betaling was verleend was er niet in geslaagd om een kredietwaardige overname kandidaat te vinden. De laatste uitgave, het juli-augustus nummer met popster Miko op de cover, is dus definitief het laatste nummer.

Tetu, waarvan de Nederlandse vertaling koppig of onverzettelijk is, werd opgericht door de zakentycoon Pierre Berge, die jarenlang een relatie had met de mode goeroe Yves Saint Laurent.

Vanaf haar geboorte draaide het blad met verlies.

In 2013 werd Tetu voor het symbolisch bedrag van € 1,10 verkocht aan de uitgever Jean-Jacques Augier.

Na de overname werden de verliezen in dat jaar terug gedrongen van ongeveer 2 miljoen tot € 600.000 in 2015. Maar dat was niet genoeg om het magazine te redden. Ook de oplage liep sterk terug en verminderde met 12,5%.

Volgens Barbe werd Tetu het slachtoffer van het debat in de Franse society over het homohuwelijk en adoptierechten voor homo’s. Deze wet, waar de redactie zich uiteraard sterk voor maakte, werd in 2013 na maanden van controversie en straatprotesten aangenomen.

Dit maakte adverteerders en potentiele investeerders zodanig nerveus dat ze bijna allemaal afhaakten.

Frankrijk is een goed, bijna literair magazine kwijt en het bewijs dat je voor je idealen kunt sterven is hierbij geleverd.

 

Meer info over Franse media:

http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/1/23/0/over-frankrijk-media

Facebook

Ma-Deuxième-Vie is prominent aanwezig op Facebook met een eigen pagina. Regelmatig sturen wij, naast onze periodieke nieuwsbrief, actueel nieuws en wetenwaardigheden de wereld in via dit medium.
Zoek ons op op Facebook en like onze pagina. U bent dan veel sneller op de hoogte van het laatste nieuws uit Frankrijk.

Zo kunt u ons ook vinden op Twitter. See you there?


Tour de France in Normandië

Het zal u zeker niet zijn ontgaan. De Tour de France start in 2016 in Normandië. Het spectaculaire Grand Depart vindt plaats aan de voet van de Mont Saint-Michel.

Bijna iedereen kijkt hier reikhalzend naar uit, maar er is nu al de nodige oppositie en er werd gedreigd met juridische stappen en de gang naar de rechter.

Op onze website houden we u regelmatig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van dit evenement. http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/12/1641/0/nieuws-en-berichten-tour-de-france-2016-in-la-manche-de-start

Pétanque een olympische sport?

Wordt pétanque, oneerbiedig ook wel jeu de boules, in 2014 een olympische sport? Als het aan Claude Azéma ligt, in ieder geval wel.

Azéma is de president van de Confédération mondiale des sports de boule (CMSB), zeg maar de wereldboulebond. Hij heeft het Internationaal Olympisch Comité benaderd onder verwijzing naar de kandidatuur van Parijs voor de Spelen van 2014. Een typische Zuid-Franse amateursport op het Olympisch programma. Zou het?

Maar ook anderszins maakt de Côte d´Azur zich al druk over de Spelen van 2014. Want als Parijs de organisatie krijgt toegewezen dan willen zowel Marseille als Hyères dat er bij hun gemeente voor hun deur Olympisch wordt gezeild. Nice denkt er intussen serieus over zich kandidaat te stellen voor de Winterspelen van 2016.

En jeu de boules? Over curling werd ook altijd lacherig gedaan. Maar het is wel sinds 1998 een Olympische wintersport. Je ziet, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Bron: Côte & Provence – Renée Vonk-Hagtingius

Meer weten over Pétanque? http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/0/1521/803/petanque-of-is-het-toch-jeu-de-boules

Kijk, Zuid Frankrijk!

Zo’n kwart eeuw geleden kocht Renée Vonk-Hagtingius niet veel meer dan een paar muren en een half dak ter hoogte van een afgeschreven gehucht in de Provence. “Er gebeurt hier nooit iets”, maar er werd wel een moord gepleegd!

Renée houdt al een aantal jaren een veelgelezen blog bij over haar belevenissen en haar vrienden in dit, ondertussen door toeristen “ontdekt” dorp in, naar wat zij noemt, het mooiste stukje van Europa en misschien wel van de wereld.

Deze verhalenbundel geeft een inkijkje in haar niet zo alledaagse bestaan in Zuid Frankrijk en portretteert haar dorp waarvan het café de huiskamer is. Een dorp dat haar als “étrangére” na een tijdje met veel liefde omarmde en in haar hart sloot. Ze werd Provençaalse “par désir.”

Renée Vonk-Hagtingius is hoofdredacteur van het tijdschrift Côte & Provence en woont met echtgenoot en wisselende huisdierbezetting in de heuvels van een bergdorpje in de Var.

Het lezen van dit boek is meer dan de moeite waard en zal regelmatig een brede glimlacht op uw gezicht toveren.

Kijk, Zuid Frankrijk! is in enkele dagen de Bruna top 100 binnengedrongen. Goede wijn behoeft geen krans.


U kunt het boek kopen in de winkel of via:

http://www.bol.com

http://www.emigratieboek.nl