ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Auto uit Frankrijk invoeren

Auto uit Frankrijk invoeren

 

Een auto invoeren geeft veel administratieve rompslomp. Laten we als voorbeeld nemen dat u een leuk tweedehands autootje in Frankrijk op de kop heeft getikt. Vaak zijn goede en betrouwbare auto’s in Frankrijk aanzienlijk goedkoper. U wilt deze auto in Nederland wilt invoeren. Dan heeft u een lange weg te gaan om hiervoor een Nederlands kenteken te krijgen.

 

U moet met uw voertuig naar een keuringstation van de RDW. Dat kan zonder afspraak tussen 08:00 en 12:00 uur. Beter is het vooraf een afspraak te maken.

Hier stuiten we op probleem een. U mag met uw nieuwe voertuig officieel niet op de Nederlandse wegen rijden. Dus u kunt de auto per trailer of met een autoambulance ter keuring aanbieden.

 

U kunt ook een gratis éendagskenteken aanvragen. Dat kan bij het vooraf maken van de afspraak. Dit kenteken is alleen maar geldig voor de dag waarop de weging en het onderzoek is gepland.

 

U moet verder het buitenlands kenteken, het buitenlandse APK bewijs (indien aanwezig) en uw legitimatiebewijs kunnen overleggen. Tijdens het onderzoek worden alle gegevens vastgelegd welke nodig zijn om de auto in Nederland te registreren.

Bij een APK plichtig voertuig kunt u een Frans APK bewijs overleggen. Heeft u dat niet, dan moet de auto meteen door de RDW worden gekeurd. Kan dat niet dan moet u, nadat het kenteken is afgegeven, naar een officieel APK station om de auto alsnog te laten keuren.

 

Als het onderzoek is uitgevoerd kunt u meteen door naar de douane, die meestal ook in het gebouw van de RDW aanwezig is. Hier kunt u de fiscale voorwaarden afhandelen.

Als aan alle voorwaarden is voldaan, krijgt u na een aantal dagen het nieuwe Nederlandse kenteken opgestuurd.

Hiermee kunt u nieuwe kentekenplaten laten maken, motorrijtuigenbelasting betalen en een WA verzekering afsluiten.

 

De weg omgekeerd, uw Nederlands voertuig in Frankrijk invoeren is bijna net zo gecompliceerd.

 

Uit onderzoek is gebleken dat burgers die in een ander EU land gaan wonen of werken, de omslachtige en langdurige registratie van hun voertuig als een van de grootste hinderpalen beschouwen. Brussel constateert uiteenlopende regels en tegenstrijdige voorwaarden die indruisen tegen het idee van de vrije markt.

 

Brussel is momenteel aan het werk om het EU burgers makkelijker te maken een auto in te voeren en op naam te laten stellen. De Europese Commissie gaat het mes zetten in de overdreven rompslomp rond de registratie.

Onlangs zijn voorstellen tot vereenvoudiging van de procedure gepresenteerd.

 

Burgers die een deel van het jaar in een ander EU land leven, bijvoorbeeld in een vakantieland, hoeven hun voertuig in de toekomst niet meer aan te melden in dat land. Ook moet de bureaucratische nachtmerrie drastisch afnemen voor mensen die hun auto meenemen als zij naar een ander EU land verhuizen of als zij een tweedehands voertuig uit een ander EU land willen importeren. De procedure zal korten en goedkoper worden. 

 

Zelf een auto kunt importeren

BPMservice.nl heeft een boek ontwikkeld over “Zelf een auto importeren ″.
In het boek wordt van A tot Z uitgelegd hoe u ( zelf ) een auto kunt importeren.

Ga naar het boek zelf  een auto kunt importeren >